Profili i Abd-al-Aziz al-Mukrin
Hutbe Tema Lajme Ajete Hadithe Dua Tekbire Poezi Ilahije Foto Video

Profili i Abd-al-Aziz al-Mukrin

 

 

 

 

 


 

Ai është në vitet e tridhjeta.Ai ka ushtruar me organizatën e El-Kaidës (në Afganistan), i ka ushtru të tjerët, dhe ka luftuar në bosne.Ai ka bart armë prej Spanjës nëpërmjet Marokut në Algjeri.Ai është arrestuar dhe është burgosur në Somali derisa është deportuar për në Arabi Saudite.Pas lirimit nga burgu i Arabis Saudite fshehurazi u nis për në Jemen dhe arriti në Afganistan dhe më pastaj u kthye në Arabi Saudite si udhëheqës i El-Kaidës.


Më lart ishte përfshirja e biografis e të akuzuarit numër një në listën e lajmëruar të të 26 personave më të kërkuar Abd-al-Aziz al-Mukrit.Emri i tij gjithashtu ishte në listën e 19 personave më të kërkuar e paraqitur më 7 Maj të këtij viti.Emri anonim i tij është "Abu Haxher". Sipas të dhënave të sigurimit, al-Mukrin konsiderohet të jetë "udhëheqësi i vërtet i organizatës së(El-Kaidës) në Arabin Saudite, trashëguesi i Jusuf al-Ajiri." Al-Ajiri ka qenë njëri prej personave të kërkuar në listën e 19-tëve dhe është mbytur gjat përleshjes me forcat e sigurimit në Turbat Hail në veri të Arabis Saudite në të cilën gjithashtu dy polic dhe pes të tjerë u plagosën.


Biografija e detaljizuar e të akuzuarit numër një Abd-al-Aziz Isa al-Muhsin al-Mukrin, është siq vijon:
Vendbanimi i tij ka qenë Blloku Al-Suvejdi në Rijad. Ai u lind dhe u rrit në Rijad. Ai nuk e kishte kryer shkollën e mesme.Ai u martua në moshën 19 vjeqare. Ai ka një vajzë, e cila është 10 vjeqare.Ai e braktisi gruan e tij, e cila është e ndar prej tij.Raportet flasin se ai është martuar rishtazi, pa dijen e familjes së tij, dhe ka një vajzë, e cila ende nuk i ka dy vite.
Lidhja e tij me Afganistanin ka filluar kur ai ka qenë 17 vjeqar. Ai e braktisi shkollën dhe udhëtoj për në Afganistan. Ai e vizitoi shpesh Afganistanin gjat periudhës 1990-1994. Ai filloj të ushtroj me një grup Arabësh nën mbikqyrjen e një stërvitësi Arab në kampin stërvitës të njohur si "Kampi Ual. " Pas disa muajve të stërvitjes, ai muarr pjes në të ashtuquajtyrën "Beteja e Kostit" afër kampit se ku ishte stërvitur.Sipas burimit që e njef atë mirë, ata në komand të stërvitjes së "Arabëve-Afgan" i dhan pozitën Al-Mukrimit prej "të ushtruarit ushtruesit (trajner) në atë kamp."

Burimi që flet në kushte anonime, tha se Al-Mukrin u transferua prej Afganistanit në Algjeri për të luftuar në anën e Fronti për Qlirimin Islamik (FIS) në mesin e 1990-s.Ai ishte në mesin e të Njëzetave. Atij ju caktua detyra "e kontrabanduesit të armëve dhe automjeteve ushtarake, të cilat ishin blerë në Spanj dhe kontarbanduar në Algjeri përmes Marokut." Burimi shënoj se grupet Islamike në Algjeri "arritën që ta shpëtojn atë nga shërbimet sekrete, të cilat i mbytën dhe i arrestuan disa prej kolegëve të tij që ishin aktiv në kontrabandimin e arëmëve". Pasi që u nxirr jasht Algjeris, ai shpenzoj kohë të shkurt duke udhëtuar ndërmjet Arabis Saudis dhe Afganistanit. Ai pastaj shkoi në Bosne dhe Hecegovin, duke punuar si antar i ekipit ushtrues në kampin ushtrues. Ai pastaj shkoj në fushbetej. Gjatë asaj periudhe tetë luftëtar Arab që ishin ushtruar prej tij u mbytën në luftime. Ai nuk qëndroj gjat në Bosne dhe Hecegovin dhe u këthye me grupet tjera në Arabi Saudite.


Abd-al-Aziz al-Mukrini nuk qëndroj gjatë në Arabi Saudite. Ai fshehurazi shkoj për në Jemen dhe pastaj për Somali. Ai luftoj kundër Etipois në betejat e provincës së Ogadinit nën grupen e njoftur si "Unioni Islamik në Somali."Ai dhe grupa e tij, ku lëviznin në fshatrat e provincës së Ogadinit për dy vjet e gjysm, u zun nga autoritetet Etiopiane.Ai ju dorzua Arabis Saudite me kërkesën e saj.Gjygji fetar i Saudis e denoj atë me katër vite burgimi.Ai sillej mirë gjat kohës së burgimit dhe e mësoj Kuranin e Shenjët përmendësh.Kjo i shtyri autoritetet e komitetit të Ministirs së Brendëshme që të ia përgjysmojn denimin e tij.Ai u lirua prej burgut para dy viteve.


Gjat lirimit të tij nga burgu, ai jetoj me prindërit e tij të moshuar dy muaj. Më pastaj, ai fshehurazi u nis për në Jemen dhe prej andej për në Afganistan, duke u ndalur në shumë shtete deri te caku i tij. Ai arriti në Afganistan disa dit para ndodhive të 11 shtatorit 2001.Gjat asaj periudhe grupet tjera të rinis Saudite arritën në Afganistan para se të filloj lufta e Amerikës kundër regjimit të Talibanëve.Disa prej antarëve të këtyre grupeve më vonë u mbytën, të tjerët u arrestuan dhe u burgosën në kampin përqëndrues në Guatanamo, dhe të mbeturit u arrestuan në Arabi Saudite, ku kjo e fundit (Arabia Saudite) i liroj disa prej tyre, duke përfshir edhe ata që janë në listë të të 19-tëve dhe 26-tëve.
Pas kthimit të tij të tanishëm në Arabi Saudite ai e vizitoi familjen e tij në Bllokun e Al-Suvajdit (në Rijad).


Sidoqoft, ai u ndal nga të vizituarit e tyre para 13 muajve. Gjatë kësaj periudhe ai i regrutoi elementet e tanishme të El-Kaidës në regjionet qëndrore dhe perëndimore.Stërvitja u zhvillua në kampet sekrete të vendosura në terren të vështir ndërmjet bregoreve dhe kodrave.


Autoritetet Saudite zbuluan njërin prej këtyre kampeve të vogla dhe sekrete në vendin ndërmjet Mekës dhe Medinës në fillim të vitit dhe arrestoj grupin e përbër prej 20 personave.Ministri i Brendshëm Saudit Princi Najif Bin-Abdil-Aziz i paraqiti këto arrestime në një deklarat shtypi disa dit pas suksesit të operacionit të sigurimit "në të cilin muarrën pjes qytetarët," sipas njërit prej fiseve të njohura të Harbit, i cili jeton ndërmjet Mekes dhe Medinës.


Në një bised telefonike me Al-Shark al-Ausat, njëri që e kishte njohur atë, që ka qenë antar aktiv i trendit fetar në të kaluarën, shënoi se Al-Mukrini kishte përfituar përvoj lufte gjatë qëndrimit të tij në Afganistan, Bosne dhe Hercegovin, Algjeri, dhe Somali. Sidoqoft, roli i tij nuk ka qenë i kufizuar vetëm në pjesmarrjen e tij në beteja të vërteta; atij ju besuan edhe misione tjera. Në fillim ai regrutoi elementet e reja të El-Kaidës. Ai pastaj mbajti kontakt dhe bëri koordinimin ndërmjet grupeve të ndryshme në Arabi Saudite dhe jasht vendit.Suksesi i tij në këte drejtim "ka kontribuar që ai të caktohet për postin e rëndësishëm, i quajtur udheheqësi lokal (i organizatës së El-Kaidës në Arabi Saudite). "


(burimi: Al-Shark al-Ausat në Arabishte Londër)


burimi: MuslimCreed.com


përktheu: Nën Hijen e Shpatës