Abu Musab Al- Zarkaui- Lugati i ri i Amerikës
Hutbe Tema Lajme Ajete Hadithe Dua Tekbire Poezi Ilahije Foto Video
Abu Musab Al- Zarkaui- Lugati i ri i Amerikës

Qmimi në kokën e Jordanezit është rritë në 25 milion dollar.

Nëse është për ti besuar intelegjencës Amerikane, Abu Musab Al- Zarkaui është djaloshi më i keq.

I rrezikshëm, i vrazhdë dhe iluziv, ai është njëri prej më të ndjekurve në botë.

Vashingtoni ka vënë lidhje ndërmjet al-Zarkauit dhe al-Kaidës dhe është thënë se ai është i dyshuari kryesor në disa sulme vdekjeprurese gjatë viteve të tanishme.

Më detaljisht, autoritetet Amerikane e akuzojn 38-vjeqarin Jordanez për organizimin e një fushate të hedhjese së bombave në Irak.

Ata gjithashtu e ngritën qmimin për kokën e tij të Enjëtën në $25milion- njësoj sikurse për shefin e al-Kaides Usame bin Ladinin.

Por përkundër akuzimeve, shumë pak dihet për vetë këtë person- dhe disa ekspert dyshojn se a është ai gjallë.

Të tjerët, ndërkohë, e kanë akuzuar Amerikën për zmadhimin e kërcnimit që ai posedon që ta diskreditoj rrezistencën ndaj okupimit të Irakut nga ata.

Shpirti Afgano-Arab

Dihet të ketë lindur në një vend ndërurban të kryeqytetit të Jordanis Amanit, informatat për vitet e hershme të al-Zarkavit janë coptuar nga sjellja e tij e devotëshme.

Por qka është e sigurt se rreth viteve 1990 ai udhëtoi në Afganistan që ti bashkangjitet Arabëve tjerë që ta luftoj forcat pro-Ruse në vendë.

Ekspertët spekulojnë se ka qenë këtu ku al-Zarkauit iu ngjesh shpirti "Afgano-Arab" i panë-Islamizmit dhe bindja se të gjitha regjimet Arabe ishin të korruptuara dhe jo-Islamike.

"Al-Zarkaui është bërë... lugat perfekt... Ai është jo vendas, prandaj është mënyrë perfekte për Amerikanët që ta diskreditojn rrezistencën dhe të thonë se këto sulme nuk po vien nga populli i Irakut"

Abd al-Bari Atuan,
Komentator i qështjeve Arabe

Paul Rogjer, për departamentin e studimit të paqës në Univerizitetin e Bredfodit në Britanin e madhe, thotë se grupa nën ndikimin e ideologjis Afgano Arabe ka katër qëllime kryesore.

"Këto grupe dëshirojn që ti largoj trupat amerikane nga Gadishulli," ai i tha Alxhezira.net.

"Ata dëshirojn që ta rrëzojn monarkin e Arabis Saudite të cilën e shohin si të paligjëshme dhe e pavlerë që të jetë përkujdesuese e vendeve të shenjëta Islame.

"Ata gjithashtu dëshirojnë zgjedhje të drejt për qështjen Palestineze, dhe kanë qëllime afatgjata që dëshirojn që të shohin regjimet Arabe të zavendësuara me një llojë të Halifatit."

Pasi që Rusët u mundën në Afganistanë, al-Zarkaui u kthye në Jordani por shpejt u arrestua pasi që u akuzua për planifikimin e rrëzimit të monarkis dhe të formimit të një shteti Islamik.

I burgosur në Jordani

Ai më së paku kaloi katër vite në burg, dhe me rastin e lirimit të tij, iku nga vendi. Menjëhere pas asaj, Jordania e dënoi me dënim me vdekje në munges për planifikimin e sulmeve ndaj turistëve Izrailit dhe Amerikan.

Në këtë pik është regjistruar se al-Zarkaui u kthye në Afganistan, ku atje kishte disa takime me Usame bin Ladinin dhe luftoi në anën e tij gjatë ivazionit Amerikan ndaj vendit me 2001.

A ka qenë Ajat Allah al-Hakimi viktim e Al-Zarkauit? Po, thotë Amerika.

Gjithashtu akuzohet të ketë vënë një kamp për stërvitje në perendim të qytetit Herat, në afërsi të kufirit me Iranin.
Sutdentët në kampin e tij u bënë ekspert në prodhimin dhe përdorimin e gazrave helmuese.

Al-Zarkaui besohet se atëhere iku në Irak me 2001 pasiqë humbi një këmbë gjatë sulmeve me misile nga Amerika në bazën e tij në Afganistan.

Zyrtarët Amerikan argumentohen se me nxitjen e Al-Kaidës ai kaloi në Irak dhe vuri lidhje me Ansar al-Islam- grup e Islamistëve Kurd.

Ka edhe spekulime se al-Zarkaui është mbytur gjatë sulmeve Amerikane në bazat e Ansar al-Islamit vitin e kaluar.

Spekulimet e vdekjes

Komentatori arab Abd al-Bari Atuani thotë se është e mundëshme që al-Zarkaui tani është i vdekur.

Ai i tha Aljazeera.net:"Nuk ka fakte të vërteta se ai është gjallë.Nëse supozojm se ai po lëviz lirisht nëpër Irak, pse Irakianët nuk kanë folur për atë? Ai nuk mund të jetë aq i vështirë për ta njoftur me këmbën e tij të drurit."

Thashë e thënjet për al-Zarkauin nuk i ndalën autoritetet e Jordanis, për ta akuzuar atë për udhëheqjen dhe financimin e zyrtarit Amerikan në Aman në Tetor të vitit 2002.

"Nëse Amerikanët e zënë al-Zarkauin, ata mund të pohojn për fitore të madhe dhe të thonë se e kanë rrëzuar kokën e organizatës dhe e të gjithë rrjetin e kemi bërë të paaft"

Paull Roxhers,
Univerziteit i Bredfordit,BM

Ai gjithashtu u emrua kryesuesi i sulmeve të një pasnjëshme të bombardimeve të lehta gjatë vitit 2003 prej Marokut deri te Turqia.

Por akuzohet se në Irak al-Zarkaui ka qenë aktiv më së shumti.

Gjatë vazhdimit të luftës në Irak në shkurt të vitit 2003, Sekretari i shtetit Kolin Pauell i tha Kombeve të Bashkuara se al-Zarkaui ishte shoqërues i Usame bin Ladinit që kishte kërkuar strehim në Irak.

Sipas Pauellit, kjo ka qenë shenjë e sigurt se Sadam Huseini mbante al-Kaiden, ku anasjelltas e arsyeton sulmin ndaj Irakut.

Edhe njëherë, Roxheri i Univerzitetit të Bredfordit hudhë dyshim në akuzimet e SHBA-ve.

Superfuqia e re

"Al-Zarkaui është një figur e rëndësishme por ai është bërë në llojin e Usame bin Ladinit, ku shihet se është gjë natyrale që Amerikanët ta bëjnë atë. Si duket kanë dëshirë që të përqendrohen në personalitete," tha Roxheri.

Abd al-Bari Atuani pajtohet me këtë.

"Al-Zarkaui është bërë superfuqi e re, lugat perfekt. Amerikanët vetëm po e ndërtojn më shumë që ti maskojn dështimet e tyre në Irak dhe paftësin e tyre që të mbajn rregull dhe qetësi.

SHBA-t thonë se al-Zarkaui ka lidhje me al-Kaiden e Usame bin Ladinit.

Ai është jo vendas, prandaj është mënyrë perfekte për Amerikanët që ta diskreditojn rrezistencën dhe të thonë se këto sulme nuk po vijn nga populli i Irakut."

Që nga viti i fundit i invazionit të udhëhequr nga SHBA-t në Irak, al-Zarkaui është akuzuar për një zingjir të sulmeve vdekjeprurese në vend.

Vrasja e Imamit Shia Ajat Allah Bakri al-Hakim në Naxhaf ka qenë njëri prej sulmeve më të përgjakëshme gjatë vitit të kaluar në Irak- më shumë se 80 adhurues Shia vdiqën. Autoritetet Amerikane hudhën fajin ndaj al-Zarkauit.

Dhe në muajin Maj është akuzuar se ishte i përzier në heqjen e kokës së "kontraktuesit" Amerikan, Nik Bergut, ku është treguar në video.

Qmimi 5$ milion dollar për kokën e al-Zarkauit u dyfishua pasi që autoritetet Amerikane kishin zënë ku ata pohuan se është pranuar se ai ishte duke punuar me al-Kaiden që ta dëbojn Amerikën prej Irakut.

Fiksime

Në atë autori i akuzon Shiat e Irakut për bashkpunim me okupuesit e jashtëm dhe kanë bërë thirrje për konflikte sektariane në Irak si mënyr e lënjes pas dore të prezencës Amerikane atje.

Autori gjithashtu pohon të ketë ndërmarr 25 sulme të suksesëshme kundër armikut.

Komentatori i qështjeve Arabe Abd al-Bari Atuan nuk beson se letra ka qenë e vërtet.

Unë personalisht besoj se letra është prodhim i shërbimit sekret. Mos harro [kryeminsitri i ri ] Ijad Allaui ka qenë që ia ka dorzuar letrën shtypit.

"Al-Zarkaui nuk kishte me qenë në realitet i qmendur që të dërgoj letër të atill që bënë nxitje për luft civile në Irak."

Roxheri i Univerzitetit të Bredfordit thotë se këmbnguljet e Vashingtonit me al-Zarkauin është shenjë e keqkutimit të tyre ndaj kërcnimeve që po i ndeshin.

"Amerikanët kanë dëshir që ta kenë një armik të njoftur dhe ata nuk mund të mendojn në termin e koalicionit dhe të një rrjeti që është shkapërderdhje"

"Nëse Amerikanët e zënë al-Zarkauin, ata mund të pohojn për fitore të madhe dhe të thonë se e kanë rrëzuar kokën e organizatës dhe e të gjithë rrjetin e kemi bërë të paaft"

Por ai shtoi: "Këto taktika janë seriozisht me të meta.Studime të shumta kanë vërtetuar se përkrahja për al-Kaiden dhe grupe të ngjashme është rrit në tri vitet e fundit për arsye se numri i sulmeve është rrit. SHBA-t nuk kanë mundësi të luftojn luftën e tyre të ashtuquajtur ndaj terrorizmit në këtë mënyrë.

Alxhezira
Nga Rushan Muhamed Salih